În cele mai multe dintre ţările de pe glob domină un sistem democratic, mai mult sau mai puţin capitalist dacă ne referim la nivelul economiei unei ţări anume. Într-un regim democratic, aşa cum am învăţat la şcoală, preşedintele este ales "de către popor şi pentru popor", după cum ne spune un citat celebru. Dar poate că lucrurile nu stau aşa, nu la suprafaţă cel puţin. Ceea ce cred eu este că un preşedinte, de oriunde, serveşte nişte interese foarte precise pentru o grupare anume de putere reală. Sigur, există cărţi (cum ar fi Mecanismul votului, de către Paul Lazarsfeld) care analizează influenţa asupra maselor, dar numai dintr-un punct de vedere ştiinţific, oficial dacă vreţi, fără un substrat pe care eu îl cred foarte probabil.
Un preşedinte este ales să îndeplinească o misiune exactă, indiferent care ar fi aceasta, iar alegerile care îl conduc către funcţia aceasta, "supremă în stat" sunt un paravan necesar, cred eu, pentru a ascunde un sistem foarte complex, atât de influenţă asupra opiniei publice (dincolo de teoriile clasice), cât şi de inserare directă în funcţia de conducător, prin omisiunea ocultată a efectelor directe ale votului. Mai pe scurt spus, preşedintele unei ţări este ales, dar nu de către popor - cel puţin nu în mod amiabil şi 100% transparent - ci mai degrabă de anumite persoane necunoscute de publicul larg, dar cu o mare influenţă în lumea politică. Preşedintele îndeplineşte un scop pentru aceste persoane, apoi (în SUA, în majoritatea cazurilor, în al doilea mandat) este denigrat printr-un scandal public, iar după ce iese din funcţie este reabilitat ori printr-o prezenţă publică agreabilă, ori prin lipsa din spaţiul public. Să luăm un exemplu local:
Băsescu Traian este la al doilea mandat. Aş putea crede că au fost circa 5 milioane de oameni care l-au votat şi cea de-a doua jumătate de alegători care au votat împotrivă, nicio problemă, însă eu mă gândesc mai degrabă că Băsescu Traian avea un singur scop şi anume, acela de a semna acordul care să permită instalarea scutului antirachetă la noi în ţară. Scurt pe 2! Scandalul probabil va urma...
De către popor şi pentru popor (sic!)
marți, 14 septembrie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu