Charles Fort şi acest blog

miercuri, 1 septembrie 2010

Născut pe 6 August 1874, în Albany, New York, dintr-o familie de imigranți cu rădăcini daneze, Charles Hoy Fort a învățat mai întâi să respingă autoritatea și dogma, ca o consecință firească a relației cu tatăl său, din partea căruia nu primea decât violență. Acest fel de a fi a definit mai târziu o parte semnificativă a caracterului său.
După experiențe grele și tulburătoare, după rătăciri de la un loc de muncă la altul, împreună cu soția sa, Anna, Charles Fort pornește către Londra, unde timp de mai mulți ani este "beneficiarul" Muzeului Britanic, în sensul lărgirii orizontului cunoașterii. Soții Fort se întorc în New York în anul 1929, când încet dar sigur, cariera de scriitor a lui Charles va începe.
O descriere interesantă a acestuia o găsim în cartea "Dimineața magicienilor", scrisă de Jacques Bergier și Louis Pauwels: "...un individ nici tânăr-nici bătrân, care semăna cu o focă timidă (...) Avea niște labe rotunde și grase, burtă și șolduri, era fără gât, cu un craniu mare pe jumătate jumulit, cu un nas larg, asiat, ochelari de fier și mustățile lui Gurdjieff. S-a mai zis că semăna cu un profesor menșevic. Nu ieșea din casă defel, decât ca să se ducă la Biblioteca municipală, unde răsfoia mari cantități de ziare, reviste și anale din toate statele și din toate epocile. În jurul biroului său prevăzut cu un capac cilindric se îngrămădeau cutii goale de pantofi și teancuri de periodice." (Jacques Bergier, Louis Pauwels, Dimineața magicienilor, Ed. Nemira, p. 113).
Charles Fort își completează pe rând cariera scriitoricească, mai întâi cu autobiografia sa, apoi și cu alte lucrări. Theodore Dreiser, redactor la o revistă la care Fort trimitea manuscrise se împrietenește cu acesta și îi recomandă să înceapă lucrarea care avea să-i definească întreaga viață și anume "Cartea celor blestemați".
Iată câteva citate referitoare la felul de a fi al lui Charles Fort și cum lucra acesta:
"În opt ani, foca timidă din Bronx se puse să învețe toate artele și toate științele - născocind încă vreo câteva de capul lui. Apucat de un delir enciclopedic, se înverșunează în această muncă uriașă constând mai puțin în a învăța cât în a conștientiza totalitatea lumii vii." (idem, p. 115). "Își supune întreprinderea unui plan acoperind astronomia, sociologia, psihologia, morfologia, chimia, magnetismul." (idem, p. 116). "Fostul nostru îmbălsămător de fluturi avea oroare de tot ceea ce e fixat, clasat, definit. Știința izolează fenomenele și lucrurile ca să le observe. Marea idee a lui Charles Fort este că nimic nu poate fi izolat. Orice lucru izolat încetează să mai existe. Un fluture pompează o micsandră: e un fluture plus suc de micsandră; e o micsandră minus pofta unui fluture. Orice definiție a unui lucru în sine este un atentat împotriva realității." (idem, p. 118). "Acesta este Charles Hoy Fort, amator de insolit, scrib al miracolelor, angajat într-o formidabilă reflecție asupra reflecției. Căci el atacă însuși structura mentală a omului civilizat. Nu mai e deloc de acord cu motorul în doi timpi ce alimentează raționamentul modern. Doi timpi: da și nu, pozitiv și negativ. Cunoașterea și inteligența modernă se bazează pe această funcționare binară: adevărat, fals, deschis, închis; viu, mort, lichid, solid etc. Ceea ce reclamă Fort împotriva lui Descartes este un punct de vedere asupra generalului de la care plecând, particularul ar putea fi definit în relațiile-i cu el, iar fiecare lucru ar fi perceput ca intermediar al altui lucru. Ce reclamă el este o nouă structură mentală, capabilă de a percepe ca reale stările intermediare dintre da și nu, pozitiv și negativ. Adică un raționament depășind binarul. Un al treilea ochi al inteligenței, oarecum." (idem, pp. 118-119).
Pentru o imagine de ansamblu asupra acestui caracter extraordinar şi asupra vieţii lui Charles Fort, găsiţi mai multe informații aici, sau în cartea "Dimineaţa Magicienilor", sau din alte surse existente.
*
Dar de ce acest blog si care e legătura cu personalitatea lui Charles Fort? În primul rând, acest blog va reflecta o gândire fortiană, în sensul că premisa articolelor va fi insolitul, neobişnuitul, bizarul, ineditul, în general o filosofie existenţială alternativă sau forteană (termen oficial pentru fenomenele "curioase" ale realităţii), dacă o pot numi aşa. Blogul acesta nu îşi face idol din persoana lui Fort, ci mai degrabă se denunţă a urma gândirea atipică, necondiţionată şi întrebătoare a lui Charles Fort. Acest blog va fi o colecţie de articole subiective şi nu are pretenţia de a naşte un curent de gândire, o dogmă sau orice alt fel de teorii. Toate cele ce vor fi scrise vor aparţine în totalitate autorului acestui blog, care nu pretinde a fi specialist în nicun fel de domeniu, ci doar un simplu căutător...

Și dacă m-ați găsit, totul depinde de voi...

3 comentarii:

MARIA spunea...

Sunt prima care iti spune continua-ti visele. Traieste cum doresti. Nu te lasa limitat. cu bine si succes
Maria

Fortianul spunea...

Ești prima căreia îi mulțumesc pentru primul comentariu. Succes și ție.

Anonim spunea...

realul si irealul sunt adesea greu de deosebit.de multe ori suntem tentati de al doilea.sa ai grije ce alegi ca sa nu te amagesti singur.

Trimiteți un comentariu